Friday, February 10, 2017

Să spunem tuturor adevărul!

Să spunem lumii cine suntem!
Peste 9.000 de ani de istorie ne cer asta!

___Se incearca tot mai mult ca identitatea nationala a romanilor sa fie stearsa, mascata, ascunsa, ca parte din amplul proces de globalizare pe care baietii “destepti” l-au demarat de ceva vreme.

___Raportandu-ne strict la tara noastra, avem exemplu concret de cum functioneaza propaganda, de cum se aplica strategiile ce au ca rol mentinerea poporului intr-o stare de necunoastere, de anihilare a oricarui sentiment sau manifestare nationale. Toate au ca scop final crearea contextului in care romanii nu vor mai fi stapani in tara lor, in care toate resursele pamantului vor fi exploatate de altii si in care cei venetici de neam si tara vor putea sa se aseze pe terenurile cumparate stupid de ieftin de la romanii saraciti intentionat in ani si ani de zile.
___Caci un popor fara identitate este asemeni unui orfan pentru care usile orfelinatului se deschid la 18 ani, iar el este pur si simplu aruncat in valtoarea vietii fara parinti care sa-i ghideze pasii, fara un sistem de valori construit, singur si expus. Asadar criza identitara este cea mai grava situatie in care se poate afla un popor. “Taierea” radacinilor de catre cei ce ne scriu istoria, promovarea intensa prin canalele media a elementelor subculturale, lipsa de sustinere a culturii, a inventatorilor, a olimpicilor, a scriitorilor si artistilor, toate la un loc contribuie la distrugerea Romaniei si romanismului in genere.
___Si totusi, oricat ar incerca “Ei”, noi inca existam. Si nu doar vietuim, ci suntem mladite ale unui trecut incredibil, suntem copii ai unui pamant plamadit cu oasele, sangele si sudoarea a sute de generatii de stramosi, ce coboara in vechime pana in vremuri imemoriale. Caci despre noi nu se poate spune c-am fi venit de undeva…noi suntem DACIA! Noi avem un bunic sau o bunica in fiecare Vasile, Ion, Gheorghe, Ana, Safta sau Marioara din orice sat al Romaniei.

___Iar tu, roman de-al meu, calator pe alte meleaguri, spune-le celor ce te vor intreba cine esti si de unde vii, ca palmele inaintasilor tai au creat ceramica de Cucuteni, cea mai veche forma de arta elaborata a Europei, ca mainile lor au fost primele de pe acest continent care au folosit coarnele plugului si care au cultivat solul!
___Spune-le ca agricultura la noi, cresterea animalelor, mestesugurile si tot ce inseamna sedentarism si radacini in pamantul natal au inceput in mileniul VII i.Hr., in timp ce in restul Europei era bezna, abia 1.500-2.000 de ani mai tarziu aceste practici fiind atestate in vestul considerat azi a fi „zona civilizata”.

___Mai spune-le strainilor ca Bucurestiul romanilor nu are maretia si grandoarea arhitecturala a Parisului, Romei, Madridului sau Londrei pentru ca noi ne-am construit orasele cu propriile maini si resurse, nu prin munca sclavilor si cu bunurile jefuite de imperiile coloniale antice si medievale!
___Spune-i spaniolului, de pilda, ca palatele madrilene sunt construite cu plata de robie si sange a incasilor si cu aurul furat de la acestia. Iar englezului sa-i spui ca al lor Richard Inima de Leu a fost doar un aventurier in cautare de glorie personala, care si-a falimentat tara pentru a-si sustine campaniile dezastruoase din Orient, comparativ cu al nostru Stefan, care, prin actiunile sale, a fost un “Athleta Christi” intru apararea intregii crestinatati…

___Tot strainilor, cand te vor privi arogant, spune-le ca isi datoreaza bunastarea si gradul de confort si civilizatie noua, care secole de-a randul am stat pavaza in calea otomanilor, tatarilor, in fata intregului puhoi asiatic ce s-a revarsat dupa jaf si crima in aceasta parte de lume.

___Tu, romane, nu ai de ce sa tii capul plecat in fata nimanui, niciodata, pentru ca tu pe pamantul tau ai stat, nu pe al altora, tu l-ai muncit si facut sa rodeasca, tu ai stat cu o mana pe plug si alta pe sabie si nu ai ravnit niciodata la bunul altuia! Cum sa fi creat tu cultura Vestului, cand toata istoria ta a trebuit sa lupti impotriva jefuitorilor si sa muncesti pentru a pune un bot de mamaliga si o bucata de branza pe masa, la copii?
___Si totusi, chiar si in aceste conditii, pamantul nostru a dat un Eminescu, care poate sta la loc de cinste in panteonul culturii universale, alaturi de un Lord Byron sau un Shakespeare. Nu ai avut de ce sa o faci, pentru ca 9.000 de ani de sedentarism pe pamantul tau au facut ca, intre tine si el, vene solide, din sange, pamant si apa, s-au creat. Nu ai avut de ce sa o faci pentru ca muntii, campiile, raurile, dealurile, marea, toate cate sunt ale tale ti-au oferi tot ce aveai nevoie.
___Ridica-ti ochii si priveste-l pe strain in ochi, caci esti din neam vechi, esti copil de oameni buni, frumosi, harnici, credinciosi, curati, ospitalieri, cinstiti, rabdatori, dar si viteji, aprigi si neinfricati atunci cand Tara o cere. Stiu ca acum esti tradat de tot ce inseamna politicieni, dezamagit de tot ce inseamna liderii tai, furat, mintit, saracit pe zi ce trece tot mai tare, obligat sa muncesti pentru straini, departe de tot ce iti este drag tie, dar va veni o vreme, frate roman al meu si sora romanca a mea, cand buciumul de schimbare, cel ce va chema pe toti copiii Romaniei, va suna din nou.

___Va veni o vreme cand nu te vei mai simti ca avand mai putine drepturi, in mod paradoxal, decat cei ce sunt straini de acest pamant si va veni o vreme cand aurul, apele, padurile, holdele si insasi soarele de pe cerul Romaniei vor fi iarasi ale tale.

___Sa auzim de bine, romane! Si nu uita ca pe lumea asta nu ne avem decat unii pe altii, toti ai nostri, cei ce suntem frati!
___Sursa: saptamana.md


No comments:

Post a Comment